Sociale Doelen

Met Kiwanis Herentals steunen we verschillende sociale projecten. Dankzij het Coppa Classic Ltd event hebben we de voorbije jaren tal van sociale doelen een hart onder de riem kunnen steken.

 

Onderstaande projecten mochten alvast op steun van Kiwanis Herentals rekenen.

log with frame1

Olivia Hendrickx Research Fund

Het Olivia Hendrickx Research Fund wil het wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België ondersteunen. De aandacht gaat vooral naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd.

Website

ResizedImage170127 G Judo

G-judo

Voorziet judo met een handicap, van recreatie- tot topsport.

wonderweglogo

(W)onderweg

(W)onderweg is een vereniging voor normaal begaafde 16+’ers met een autismespectrumstoornis.

twerklogo

T werk

T werk is een sociale werkplaats waar normaal begaafde mensen met autisme volwaardig kunnen werken.

Website

ResizedImage121117 Avalympics logo

Avalympics vzw

Avalympics vzw is een Geelse organisatie die zich inzet voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte mensen en hen een groot aanbod van sportactiviteiten aanbiedt.

ResizedImage16776 Autisme Spectrum

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA)

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) brengt mensen met autisme, hun ouders, familie en sociaal netwerk samen.
VVA wil onze samenleving motiveren en activeren zodat mensen met autisme en hun omgeving zichzelf kunnen zijn, vertrekkend vanuit hun kwaliteiten en rekening houdend met hun specifieke noden.
Ons ideaal is een samenleving die openstaat voor alle facetten van autisme en waar diversiteit als een meerwaarde wordt ervaren.

De Troon

De Troon

www.clarafey.be

sportouders

Project Dr. Teulingkx

Sport en gezondheid gaan hand in hand; dat is bij kinderen niet anders, met name als het om jonge kankerpatiëntjes gaat. Want door gewoon te kunnen deelnemen aan een sportactiviteit, voelen zij zich weer even niét ziek: wat zuurstof ophalen tijdens een wandeling, de sportschoenen aantrekken en weer een normale tiener kunnen zijn… 

Voor kinderen met kanker is sport heilzaam omdat lichaamsbeweging de vaak zware behandelingen op verschillende manieren kan ondersteunen. Vechten tegen de ziekte vraagt immers niet alleen fysieke kracht, maar ook mentale weerbaarheid. Sport kan die veerkracht vergroten en de winnersmentaliteit van kinderen met kanker stimuleren. Ouders kunnen moed scheppen om door te gaan als ze zien dat hun ziek kind plezier beleeft aan sport. Ook broers en zussen voelen zich weer moeiteloos met elkaar verbonden tijdens sport en spel. Daarom is dit boek zo'n belangrijke leidraad voor wie kinderen heeft - ziek of gezond.

Het Charity Project 'Kinderen met kanker laten sporten ' zorgt ervoor dat kinderen met kanker terug geintegreerd worden in de maatschappij via sport- en vakantiekampen , samen met gezonde kinderen .

Samen met UZ Leuven,
Sportakampen , Sven Nys Cycling Centre en Oliviafund maken we deze dromen waar !

Website

logo kiwanis zonder vermelding coppa

Tiele Van Doninck

Een vreemd foutje van de natuur. Dat is de enige uitleg die dokters hebben voor de ziekte van Tiele. Het begon al bij de geboorte. Het jongetje uit Itegem (Heist-op-den-Berg) kreeg snel extreme eczeem. “Niets hielp”, zeggen zijn ouders Heidi Torfs en Tom Van Doninck. “Uiteindelijk bleek hij allergisch voor zowat alle voeding. Hij kan geen fruit verdragen en mag ook geen groenten eten behalve wortelen. Aardappelen kunnen wel, net als ongekruide kip. Als vetstof kan hij enkel tegen olijfolie. Er is één specifiek snoepje waar hij wel tegen kan. Al de rest mag hij niet eten. De overige voedingsstoffen krijgt hij ’s nachts binnen via een maagsonde.”

Zieke kleuter Tiele is overal allergisch voor: “Hij kan amper iets eten, toch heeft hij blijkbaar géén beperking”

Foto: foto Joren De Weerdt

Als Tiele toch in aanraking komt met een verboden stof, dan zijn de gevolgen meteen duidelijk. “Hij krijgt dikke lippen, opgezwollen ogen en eczeem. De wonden kunnen beginnen te etteren. Zelfs als hij alles perfect doet, heeft hij de hele dag en nacht last van jeuk.” Ook dieren en zonlicht vormen een probleem. “Gewoon buitenkomen is bijna onmogelijk. Waarschijnlijk is Tiele allergisch voor veel meer dingen dan we tot nu toe ontdekt hebben. 

Strijden voor erkenning

Nooit zagen de artsen een kind dat evenveel allergieën combineert. Dat maakt dat de ouders er nog niet in geslaagd zijn bijstand te krijgen. 

Vanuit Kiwanis Herentals steunen we ook dit project.

Website

SOB logo

Special Olympics Belgium

Al jaren is Kiwanis België de bevoorrechte partner van de Special Olympics games en steunt zij de organisatie zowel in Euro's als door de aanwezigheid van vele Kiwanisleden tijdens het jaarlijks event.

SOB tracht de sociale integratie van personen met een verstandelijke beperking in de hand te werken door middel van sport.

 

De spelen gaan jaarlijks door tijdens Hemelvaart.

 

 

Website

Kiwanispop

Kiwanis poppen voor AZ Herentals

Een lid van Kiwanis Destelbergen Reinaert bracht in 1995 van zijn reis naar Australië een voddenpop mee en het verhaal dat zij daar gebruikt werd als “afleidingsspeeltje” bij zieke kinderen.

kindje6De sociale commissie besloot om er onder leiding van Liefwin Waignein, de pop te verspreiden in de ziekenhuizen waar de pediater en/of de verpleegkundigen er aan de hand van de pop de kinderen kunnen uitleggen welke ingreep of behandeling zij zullen ondergaan, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een infuus.

Na onderzoek en evaluatie bleek dat de angst en de pijn die de kinderen ervaarden ingevolge de ingreep verminderde.

Sindsdien wordt de pop nu ook gebruikt in de spoedafdeling, want meestal hebben de kinderen na een ongeval hun knuffel niet bij zich.

Vrij snel werd de pop niet alleen in België maar over gans Europa een succes.

 

Vanuit Kiwanis Herentals financieren wij de poppen voor de afdeling Pediatrie van het AZ Herentals